4 Haziran 2017 Pazar

Ali Kuşcu Gök Bilim Merkezi ve Ankara Anneleri


Ankara Anneleri Ali Kuşçu Gök Bilim Merkezinde 

Ankaralı Anneler bizleri bu sefer Gök Bilim Merkeziyle buluşturdular. 

Mamak Belediyesi tarafından yapılmış bir yer. Müfredatlara uygunluğuyla  okulların  gezi programlarındaki en önemli merkezdir. 

http://www.alikuscugokbilim.com/



Ali Kuşçu ( .... - 1474)
Ali Kuşçu   ( ....  - 1474)
Onbeşinci yüzyılda yaşamış olan önemli bir astronomi ve matematik bilginidir. Babası Timur'un (1369-1405) torunu olan Uluğ Bey'in doğancıbaşısı idi. "Kuşçu" lâkabı buradan gelmektedir.
Ali Kuşçu'nun astronomi ve matematik alanında yazmış olduğu iki önemli eseri vardır. Bunlardan birisi, Otlukbeli Savaşı sırasında bitirilip zaferden sonra Fatih'e sunulduğu için Fethiye adı verilen astronomi kitabıdır. Eser üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gezegenlerin küreleri ele alınmakta ve gezegenlerin hareketlerinden bahsedilmektedir. İkinci bölüm Yer'in şekli ve yedi iklim üzerinedir. Son bölümde ise Ali Kuşçu, Yer'e ilişkin ölçüleri ve gezegenlerin uzaklıklarını vermektedir. Döneminde hayli etkin olmuş olan bu astronomi eseri küçük bir elkitabı niteliğindedir ve yeni bulgular ortaya koymaktan çok, medreselerde astronomi öğretimi için yazılmıştır. Ali Kuşçu'nun diğer önemli eseri ise, Fatih'in adına atfen Muhammediye adını verdiği matematik kitabıdır.     


Aslında en önemli öğrendiğimiz Ali Kuşçu oldu. Bu tür geziler ve araştırmalar sadece çocuklar için değil biz yetişkinler içinde bilgilendirici oluyor. 



Ayın elemanı kısmı çok güzeldi . Çocuklara Neil Armstrong 'dan bahsetmiş olduk en azından.



Kronoloji Bölümü benim için keyifliydi. Fakat  çocuklar için şekli itibariyle   yüksekti .
  Çağan Emre'nin okumayı  öğrendikten sonra kendisinin okumasını istediğim için  bu bölüme çağırmadım

 



Planetaryum yani  gezegenevi, güneşin, yıldızların, gezegenlerin ve diğer gök cisimlerinin yapay görüntüsünün özel bir yansıtıcı yardımıyla kubbe dir. Vikipedia 


Koltuğunuzun yatay pozisyonunda tavan yansıtılmış 20 dakikalık bir  filmi seyrediyorsunuz. Uzay yolculuğu yaparak gezegenleri , kara delikleri , göktaşlarıı seyredebiliyorsunuz. Bence en az 4 veya 5 yaşındaki çocuklara uygun. 2 veya 3 yaşındaki çocuklar ses ve görüntüden korkabilirler. Vertigosu olan yetişkinler içinde ideal değil.







Bilim merkezinde çalışan arkadaşların hepsi üniversiteli. Gençler aldıkları eğitimle gelen ziyaretçileri çok güzel bilgilendiriyorlar.
Ayrıca yönetim kademesi de çok sevecen ve içten.  Sosyal medyayı çok yerinde kullanarak gençlerin dikkatini çekebiliyorlar.



Astronot kıyafeti ile photoshop lanmış resminizi bir Uzay dergisinin üstünde görebiliyorsunuz. Dergi Kapağı 15 lira. Küçük resim 7.5 lira . Harika bir hatıra  





Uzay'dan yakalanılan sesleri dinliyebilirsiniz.
Çok heyecan verici. Sonsuz boşluğun, gezegenlerin , yıldızların , radyo sinyallerinin sesleri bir anda insanı ürpertebiliyor.



                               Çocuklar bu bölümde Kumandalarla Ay'a iniş yapmaya çalıştılar.



 Göktaşları hakkında bilgi alabileceğiniz kısım


Tüm gezegenleri sırayla büyükleri ile görebileceğiniz kısım
Görsel öğrenmesi , fotografik hafızası olanlar için gezegenlerin sıralanışları,  özelliklerini öğrenebilecekleri kısım. Ayrıca görevliler burada kısa bir anlatım yaparak size bilgilendirmede bulunuyorlar. Böylece işitsel öğrenmeyi de işin içine ekliyorlar. 





Astronotların yemekleri. Çok merak edilir. Nasıl yemek yerler diye. Paketleri detaylı bir şekilde inceliyebiliyorsunuz.







 Topraksız Tarımın ne olduğunu anlatan bir şema.
Hiç topraksız tarım olur mu demeyin. Gelecekde çok karşilaşacağımız bir kou olacak
 https://www.muhendisbeyinler.net/topraksiz-tarim-nedir/








Çocuklar için eğitici çalışmalarda yapılmakta. Görevliler farklı malzemelerle ilgi çekici etkinlikler yapmaktalar. 






Ay Kumu 


Eğer çocuğunuz (kız veya erkek diye ayırmıyorum . Sadece erkek çocukları ilgisini çeker diye bir algı oluşmaması lazım ) sizlere şiddetle bu   kitap tavsiye etmek istiyorum.
Buradaki bazı bilgileri ( Astronotların yaşam şekilleri , bazı uydu isimlerini , hatta aya inen Eagle aracının adını ) bu kitapdan öğrenmiş oluyorsunuz.

Dünyayı Öğreniyorum-Arkadaşım Astronot

İş Bankası Yayınlarından Arkadaşım serisi ile çocuklar meslekleri öğreniyorlar aynı zamanda da kitap okumanın tadını alıyorlar .

Bu sayfadan  serinin diğer kitaplarını da görebilirsiniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder